Opis
Borovničevec ali Borovničke pašejo vedno in povsod, lahko bi jim celo rekli pijača štirih letnih časov. Zbrana družba spomladi na prvih piknikih nazdravi z njimi, ob poletnih večerih na obali morja so obvezen del opreme vsakega pravega slovenskega turista. Jeseni, ko so gore najlepše in najprivlačnejše nas spremljajo na tisočerih poteh in pozimi si smučarije preprosto ne da zamisliti brez Borovničk.
Vam je poznano? Borovnica kot zdravilna rastlina.
V preteklosti je bila borovnica zelo cenjena zdravilna rastlina. V tradicionalni evropski medicini se plodovi borovnice uporabljajo že skoraj tisoč let. Njihovo uporabo sta opisala že nemška botanika Hildegarde von Bingen, ki je živel v 12. stoletju, in Hyeronimus Bock iz 16. stoletja. Pri zdravljenju driske in griže se je tradicionalno kot adstringens uporabljal dekokt (prevretek) iz posušenih plodov borovnice. Adstringens je snov, ki zmanjšuje prepustnost kože in sluznic ter s tem zmanjšuje vnetno reakcijo in občutljivost za zunanje vplive. Pripravki iz borovnice pa so se uporabljali tudi za zdravljenje skorbuta (bolezni zaradi pomanjkanja vitamina C) in za zaustavljanje laktacije (izločanja mleka) pri doječih materah. Borovnice so zato sušili na soncu in iz njih pripravljali čaje in sirupe. Borovnice so dragocen vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija, zato delujejo izrazito antioksidativno. Borovnice zaradi antioksidativnega učinka upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka. Delujejo tudi na izboljšanje koordinacije in ravnotežja.