Na kratko o žganjekuhi Kržič

Žganjekuha Kržič je majhno družinsko podjetje, ki je s svojim delom pričelo v letu 1994, torej so na slovenskem trgu prisotni že več kot 20 let. Obstanek na trgu jim je uspel le s trdim in marljivim delom, spoštovanjem tradicije žganjekuhe in uporabo najbolj kvalitetnega sadja in ostalih surovin, kar se odraža v vrhunski kvaliteti njihovih izdelkov.

Njihov moto je vedno bil, je in bo, da so le produkti, ki so narejeni iz popolnoma naravnih surovin in brez iskanja bližnjic tisti, ki so dovolj dobri za njihove kupce. Danes pa je tako ali tako čedalje več ljudi potrošnikov in uporabnikov, ki prisegajo na hrano in pijačo, ki je pridelana po naravnih metodah brez umetnih snovi, barvil in okusov ter takih in drugačnih dodatkov.

Žganjekuha na slovenskem

Žganjekuha na slovenskem je tradicionalno opravilo, ki se tekom let ni veliko spreminjalo in se je prenašalo iz roda v rod. Skoraj vsak grunt oziroma kmetija je včasih imela kotel za žganjekuho. Najprimernejši čas za žganjekuho je bila jesen. Ob žganjekuhi se je rodilo ogromno zgodb in anekdot, žganjekuha pa je bila jeseni na kmetijah čas druženja, veselja in zabave. Otroci so radi posedali ob kotlu in poslušali zgodbe, ki so jih pripovedovali starejši. V različnih delih naše dežele je nastajalo in še danes nastaja različno žganje.

Žal pa ima pri nas žganje še vedno negativni predznak, saj prekomerno uživanje žganja ne prinaša nič dobrega. Ljudje se premalo zavedamo kulture pitja in praktično nimamo izobraževanja o žganih pijačah. Znanje in poznavanje kulture pitja bi pripomogla k zmanjševanju zlorab alkoholnih pijač.

Slovenija ima izredno kvalitetne žgane pijače, ki pa so premalo cenjene in izpostavljene. Žganje v zmernih količinah ima lahko tudi preventivne pozitivne učinke proti prehladu, želodčnim težavam ter drugim tegobam.

V zadnjih letih se je močno razširilo obdarovanje z žganimi pijačami – darilni program na osnovi domačih pijač in v ličnih doma izdelanih embalažah, je lahko več kot odlično darilo za različne priložnosti.

Telefon: 041 744 483
E-pošta: info@samsemal.si
Selo pri Pancah 17
1261 Ljubljana – Dobrunje