Opis
GIN s klanca
GIN S KLANCA v Žganjekuhi Kržič poimenovan v spomin na vrhniškega Ivana s poudarkom na aromi pomaranče in cimeta. Tudi med Slovenci čedalje bolj priljubljena pijača, ki je za marsikoga pijača poletja sploh v kombinaciji s tonikom. GIN je alkoholna pijača z večjo vsebnostjo alkohola. Mešanica gina in tonika je bila že v 19. stoletju izredno priljubljena pijača v britanskih kolonijah saj je bilo že tedaj znano, da tonik zaradi vsebnosti kinina varuje pred malarijo. GIN je celo tako zelo priljubljena pijača, da ima svoj svetovni dan GIN-a. Je pa zelo pomembno, da odličnega GIN-a ne mešate s slabimi cenenimi toniki. Kvaliteten tonik je velikega pomena in pomembna sestavina GIN tonica!
GIN s KLANCA polnjen v steklenice 0,7 l. alkohol: 42%
Velja pa tudi pri uživanju GIN-a tako kot pri ostalih alkoholnih pijačah pravilo zmernosti.
IZREDNO priljubljen sploh v mrzlem obdobju leta je v zadnjem času KUHAN GIN, ki počasi že izpodriva ostale tople alkoholne napitke!
RECEPT za KUHAN GIN S KLANCA
Za 4 osebe potrebujemo:
- 7 dL jabolčnega soka
- 3 dL vode
- 2 dL GINA S KLANCA
- 4 palčke cimeta
- 2 zvezdasta janeža
- 10 klinčkov
- 2 cm ingverja narezana na manjše kose
- 2 žlici medu
Jabolčni sok in vodo segrejemo skoraj do vrelišča in vanj zmešamo cimet, zvezdast janež, klinčke in ingver. Po želji lahko dodamo kakšno rezino pomaranče in jabolka. Segrevamo 20 min, odstavimo z ognja in vmešamo med in gin. Nalijemo v kozarce in okrasimo z začimbami, ki smo jih kuhali.